Εκκλησίες & Μοναστήρια

Στη Σίφνο υπάρχουν περισσότερες από 360 εκκλησίες και μοναστήρια, στοιχείο που αποδεικνύει τη θρησκευτική παράδοση των κατοίκων. Το αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον που προκύπτει είναι τεράστιο καθώς πολλές εκκλησίες αλλά και μοναστήρια έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά μνημεία.

Τα σημαντικότερα μοναστήρια και εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι τα ακόλουθα:

Το μοναστήρι της Βρυσιανής ή Βρύσης. Βρίσκεται στον οικισμό Εξάμπελα, χτισμένο τον 17ο αι με εξαιρετικές αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Έχει αφιερωθεί στο Γενέθλιο της Θεοτόκου.  Εκεί στεγάζεται και το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία του Ψηλού. Βρίσκεται στον οικισμό Καταβατή, στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Χτίστηκε τον 8ο αι, ο ναός έχει 5 τρούλους και μαρμάρινο τέμπλο. Δεξιά υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου.

Το Μοναστήρι του Χρυσοστόμου. Βρίσκεται κοντά στον οικισμό Κάτω Πετάλι, χτισμένο το 1550. Υπάρχουν σπουδαίες εικόνες, το μοναστήρι όμως έχει εγκαταληφθεί από το 1834 και από το 1835 στεγάζεται η Σχολή του Αγίου Τάφου.

Το μοναστήρι της Παναγίας του Βουνού. Βρίσκεται ανάμεσα στην Απολλωνία και τον Πλατύ Γιαλό, χτισμένο το  1813. Εκεί φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας της Μαχαιρούσας που λέγεται ότι βρέθηκε στη θάλασσα. Στην εκκλησία υπάρχουν τρία κλίτη, το μεσαίο είναι αφιερωμένο στα Εσόδια της Θεοτόκου, το δεξί στον Άγιο Νικόλαο και το αριστερό στους Αγίους Κων/νου και Ελένης. Η θέα είναι μαγευτική!

Η μονή των Ταξιαρχών. Βρίσκεται στον οικισμό Βαθύ, χτισμένη τον 16ο αι. Κάποια κελιά πλέον δίνονται σε επισκέπτες.

Το Μοναστήρι της Παναγίας των Φυρογίων. Βρίσκεται στο δρόμο από Καταβατή προς Βαθύ, χτισμένο τον 16ο αι. Το 1978 έγινε μια επισκευή και έπειτα επιβραβεύτηκε με το τιμητικό δίπλωμα Europa Nostra.

Το μοναστήρι της Παναγίας το Τόσο Νερό. Βρίσκεται στις Καμάρες και μπορείτε να πάτε είτε περπατώντας ένα μονοπάτι είτε μέσω θαλάσσης.

Το Μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Βρίσκεται κοντά στον Πλατύ Γιαλό, χτισμένο το 1650  σε ένα βράχο που ενώνεται με το νησί με μια γέφυρα. Έχει αφιερωθεί στην Παναγία της Χρυσοπηγής που είναι η προστάτιδα και η πολιούχος της Σίφνου.

Η μονή του Ιωάννη του Θεολόγου του Μουγκού. Βρίσκεται έξω από την Απολλωνία, χτισμένη το 16ο αι. ενώ η εικόνα του Αγίου Ιωάννη χρονολογείται τον 15ο αι.

Η εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης. Βρίσκεται στον οικισμό Καταβατή. Έχει αξιόλογες τοιχογραφίες, ψηφιδωτό δάπεδο με βότσαλο και λέγεται πως την έχτισαν άγγελοι. Δίπλα θα μπορέσετε να δείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ελευθερίου.

Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας. Βρίσκεται στον οικισμό Κάστρο, χτισμένη το 17ο αι. πρόκειται για έναν ενοριακό ναό. Υπάρχουν αξιόλογες εικόνες και φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια.

Η εκκλησία της Παναγίας της Ουρανοφόρας. Βρίσκεται στην Απολλωνία. Χαρακτηριστικά της είναι το ψηλό καμπαναριό, το επιχρυσωμένο τέμπλο και οι παλιές εικόνες.

Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Βρίσκεται στον οικισμό Αρτεμώνα, χτισμένη το 1462. Θα μπορέσετε να προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που φυλάσσεται εκεί.

Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Σταυρού, του Αγίου Σώζοντα, του Αγίου Σπυρίδωνα που είναι και ο μητροπολιτικός ναός της Σίφνου και το μοναστήρι του Ταξιάρχη της Σκάφης που βρίσκονται στην Απολλωνία. Ακόμη στο Κάστρο βρίσκονται οι εκκλησίες της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Νικολάου και της Θεοσκέπαστης. Στον Αρτεμώνα μπορείτε να πάτε στις εκκλησίες της Παναγίας της Κόγχης, της Άμμου και του Μπαλή καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας Πουλάτης. Στις Καμάρες υπάρχουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Συμεών, του Προφήτη Ηλία, της Αγίας Μαρίνας και της Αγίας Αικατερίνης.


Scroll to top